LCL-identificatiecode: Innovatie door co-creatie

Met de implementatie van de Identifier zet LCL in op innovatie in identiteitsverificatie voor alle datacenters. De LCL Identifier omvat twee-factor authenticatie met behulp van slimme software op basis van biometrie, zoals handlezen en gezichtsherkenning. Het is speciaal voor LCL ontwikkeld en ontstaan uit succesvolle co-creatie.

Biometrische verificatie

Voor de creatie van de LCL Identifier werd een beroep gedaan op de expertise van onder meer softwarebedrijven ORIBI ID-Solutions en Perfect ID. LCL benaderde ORIBI ID-Solutions omdat zij als softwarebedrijf gespecialiseerd zijn in identiteitsverificatie. Chino Klaverweide-Lorteije, commercieel directeur bij ORIBI ID-Solutions: "LCL vroeg ons om de toegangscontrole van de datacenters te moderniseren, waarbij de identiteit gecontroleerd moest worden in een onbemande omgeving. Alleen een fysieke controle van het identiteitsbewijs was niet voldoende. Ze wilden de beveiliging naar een hoger niveau tillen met biometrische authenticatie; gezichtsvergelijking met foto en een handpalmregistratie."

Perfect ID, een softwarebedrijf dat zich richt op biometrische verificatie, werd ingeschakeld voor de palmregistratie. Directeur Marc Strackx: "Wij hebben een gebruiksvriendelijke biometrische applicatie ontwikkeld die op basis van een handpalmaderscan een unieke sleutel aanmaakt. Hiermee kunnen we multifactor authenticatie aanbieden op basis van Fujitsu's PalmSecure sensor. De ORIBI-partij heeft dit in hun oplossing ingebouwd."

Co-creatie

Het belang van co-creatie kwam naar voren in het samenbrengen van verschillende expertises. Dat was nog wel eens een uitdaging. Klaverweide-Lorteije: "We hebben met een aantal belangrijke partijen voor LCL om de tafel gezeten. Een daarvan was de partij die verantwoordelijk is voor de software waarmee de bezoekers van LCL worden geregistreerd. En natuurlijk ook met de partner van de handlezer; dat moet allemaal samenkomen in één pakket. Alleen al het koppelen van de softwaresystemen aan elkaar was een uitdaging. Om die koppelingen te maken, zijn veel gesprekken gevoerd met partners. Ook wat betreft het testproces van de LCL Identifier is er veel overleg geweest waarbij iedere partij op een gelijkwaardige manier zijn eigen expertise heeft ingebracht."

Privacywaarborgen

Er werd ook intensief samengewerkt om de privacy van de identiteitscontrole te waarborgen. Strackx: ",,De LCL Identifier bevat two-factor authentication, op dit moment de hoogste vorm van authenticatie als het gaat om veiligheid. Omdat het iets fysieks en biometrisch controleert, is de privacy gewaarborgd. Een persoon is zelf de drager van de gegevens, namelijk de handpalm en een daaruit voortvloeiende code, zodat er niet mee geknoeid kan worden. Klaverweide-Lorteije bevestigt dit: "De software is zo geconfigureerd dat we alle elementen van privacy kunnen garanderen. Informatie wordt asymmetrisch versleuteld, zodat niemand er zomaar bij kan. Privacy-specifieke informatie is afgeschermd."

Positieve samenwerking

Klaverweide-Lorteije kijkt terug op een zeer positieve samenwerking. "In het begin was het moeilijk om alles op dezelfde golflengte te krijgen, maar gedurende het project zag je de partijen naar elkaar toegroeien. Wij moesten sturen en hadden veel informatie nodig van de andere partijen. Mede dankzij de bemiddeling van het LCL is er iets heel goeds uit voortgekomen. De LCL Identifier is een enorme aanvulling op ons productassortiment. Voor ons was dit ook een fantastisch project om te doen. We zijn er trots op dat we hier een bijdrage aan hebben kunnen leveren."

Strackx is het daarmee eens. "Wat ik altijd tegenkom bij integratieprojecten is dat je grote verschillen merkt in hoe bedrijven het aanpakken. Als de communicatie met de partijen niet goed is, dan krijg je problemen met de integratie. Bij LCL is het hele project goed verlopen met de nodige expertise. Er waren problemen met de integratie, maar die werden vlot opgelost. Co-creatie is het allerbelangrijkste; dat partijen het nodige vertrouwen in elkaar hebben om samen tot een oplossing te komen. LCL had hierin een sleutelrol, zonder hun communicatie zou het moeilijk zijn geweest om van een dergelijk project een groot succes te maken."

Facebook
Twitter
LinkedIn
NL